Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Thijs van Valkengoed stopt met topzwemmen

Auteur: Thijs van Valkengoed

Na heel veel jaren met plezier aan topzwemmen gedaan te hebben, is het moment gekomen om mijn zwembroek aan de wilgen te hangen.

Teugblikkend op mijn zwemcarrière zie ik veel hoogtepunten: 3-voudig Europees jeugdkampioen, 2-voudig Olympisch deelnemer, een medaille op de Europese kampioenschappen, diverse finaleplaatsen bij titeltoernooien, goud op US Open, Britse Open, Deense Open, rond de 30 individuele Nederlandse titels en de nodige nationale records.

De bronzen EK-plak in Dublin was iets geweldigs! Natuurlijk had ik ook een aantal dieptepunten, maar gelukkig hebben die mijn zwemcarrière niet bepaald.

Een absoluut hoogtepunt was het halen van de Olympische Spelen in Beijing met mijn zus Jolijn. Samen gewerkt in onze eigen ploeg van twee haalden we het op de EK in Eindhoven allebei. Iets unieks!

Ik ben tot de keuze gekomen om te stoppen met topzwemmen, omdat ik in voorbereiding op de EK-kwalificatie van eind maart mijn enkelbanden inscheurde en mij, ondanks een verwoede poging, hierdoor niet wist te kwalificeren voor dit toernooi. Na het missen van de kwalificatie, de teleurstelling en het kwijtraken van mijn topsportfaciliteiten ben ik diep gaan nadenken over mijn toekomst, zowel op maatschappelijk als op sportief gebied. Allerlei keuzemogelijkheden heb ik tegen elkaar afgewogen en ik heb uiteindelijk gekozen om mij op mijn maatschappelijke carrière te gaan richten.  

Binnen de politie Amsterdam-Amstelland - via de topsportselectie politie/NOC*NSF - krijg ik alle tijd en ruimte om goed af te trainen en een passende functie te zoeken binnen het korps. Stil zitten zal ik de komende tijd dus zeker niet, maar de grote hoeveelheid trainingsuren zullen voor mij tot het verleden behoren.

Op www.politietopsport.nl is het volgende interview met mij te zien over dit onderwerp.Tot slot wil ik graag iedereen bedanken, die mij al die jaren gesteund, ondersteund en gevolgd heeft! Het was mij een waar genoegen.