Van De Bruijn en VdH naar zwemmers met beperking
Auteur: Hans Vos
Bron: de Stentor - Grootveluwe, 12 december 2008
HARDERWIJK - Koffers vol know-how importeerde Mark Faber, van overal in de zwemwereld.
Vanaf januari stelt de Harderwijker zijn arsenaal aan technische kennis in dienst van zwemmers met een beperking. In het bijzonder aan Nederlandse toppers met paralympische ontplooiingsmogelijkheden hoopt de nieuw benoemde bondscoach zijn expertise kwijt te kunnen. De Paralympics van Londen 2012 zijn z'n voorlopige einddoel.
Op niet de minste toplocaties wereldwijd wierp Faber, eens behorend tot het selecte groepje van toonaangevende clubcoaches in het valide zwemmen, leergierig een blik in de keuken. Faber kwam van vele memorabele toernooien ervaringen rijker thuis, als vooraanstaand lid van de Nederlandse begeleidingsploeg.
Zo zwierf hij bijvoorbeeld uit naar de Europese kampioenschappen in Istanbul (in 1999), de wereldtitelstrijd kortebaan in Hongkong (1999) en de Olympische Spelen van Sydney (2000), drie uiteenlopende evenementen van de bovencategorie. Achter de schermen was hij daar om zwemmers te kneden, te sturen, te prikkelen, te troosten. Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband dolven er bakken met goud. Faber, toentertijd op clubniveau werkzaam voor het Barneveldse DWK, pikte er graantjes van mee. ,,Dat is de meerwaarde van mijn coachschap."
In 2007 maakte Faber hernieuwd kennis met de zwemsport op topniveau. Voor de gedreven Thijs en Jolijn van Valkengoed faciliteerde hij hun olympische ambities. Precies op het juiste moment, dit voorjaar bij het EK in Eindhoven, piekten zijn privé-pupillen. Daar plaatsten broer en zus uit Lelystad zich voor de Spelen van Peking. Faber kon toen niet bevroeden dat Eindhoven nogmaals een belangrijk tussenstation voor hem zal worden. In 2010, als daar het WK voor zwemmers met een beperking plaatsvindt.
De rentree van Faber als stuwende kracht in de zwemsport ontging Gehandicaptensport Nederland niet. Deze koepel polste hem voor het bondscoachschap, met ingang van het nieuwe kalenderjaar. ,,Eervol. Temeer daar de belangstelling voor paralympische sporten sterk aan het groeien is. De Paralympics in Peking waren van de zomer een mega-evenement." Zeker in het zwemmen constateert Faber een enorme push in vergelijking met bijvoorbeeld de editie van Sydney, acht jaar geleden. Het prestatievermogen is aanzienlijk toegenomen. Ook onder de Nederlanders, mede dankzij het centrale trainingscentrum in Nijmegen. ,,Ik stap in een boeiende periode, vol mooie uitdagingen, in."
Een verdere professionalisering van de trainingsaanpak en selectiemethoden is nodig om aan te haken bij de almaar breder wordende internationale top. Dat al in gang gezette proces gaat Faber intensiveren, waarbij het WK over ruim anderhalf jaar in eigen land een voornaam ijkpunt is. ,,Dat toernooi is het mooie van dit traject. Beter kan de zwemsport voor gehandicapten in ons land niet onder de aandacht worden gebracht. Want de spoeling moet nog veel dikker worden."