Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Johan Cruyff Foundation, Open Dag 2008

Auteur: Thijs van Valkengoed

Op woensdag 24 september werd 's middags de Open Dag van de Johan Cruyff Foundation gehouden. Zoals ieder jaar ben ik bij deze dag aanwezig als ambassadeur van deze Stichting om mijn steentje bij te dragen, zodat de kinderen een geweldige sportmiddag hebben. Sporters/studenten van het Johan Cruyff Institute of Sport Studies, die naar de Olympische en/of Paralympische Spelen waren geweest en eerder op de dag gehuldigd waren door Johan Cruijff, hadden ook een uitnodiging gehad om aanwezig te zijn/mee te helpen. Dat betekende dat er dit jaar heel veel extra ambassadeurs rondliepen. De middag werd afgetrapt met het voorstellen van de ambassadeurs en een miniconcert van Jan Smit.

Toen Jan uitgezongen was, begonnen de sportieve activiteiten. Er waren een soort clinics en activiteiten voor de kinderen. Jolijn was voor de eerste ronde bij het schermen ingedeeld. Dat was erg leuk om te zien, maar ze kon helaas niet "echt" meedoen, aangezien ze nog nooit geschermd had. Ik begon mijn middag bij het rolstoelbasketbal. Voor mij een hele ervaring, want ik had nog nooit in een rolstoel gezeten.

Wat mij het meest opviel was, dat rolstoelbasketballers zo ontzettend snel en wendbaar zijn. Zelf mis ik in zo'n rolstoel toch echt mijn benen om stevig op te staan. Een rolstoel staat namelijk niet zomaar even stil en dat gooit erg lastig. Na een uurtje oefenen deden we een partijtje en daarbij was te merken dat de kinderen zich heel snel aan hun stoel aanpasten. Dat deden ze een stuk sneller dan ik.

Nadat ik uitgebasketbald was, ging ik de rest van de sporten bekijken. Tijdens mijn rondje moest ik nog veel handtekeningen zetten. Ook kwam ik Jolijn tegen, die had ook veel handtekeningen gezet. Daarnaast had ze ook een tijdje meegedaan mee het rolstoelhockey en zitvolleybal. Van het laatste had ze de volgende dag nog spierpijn ... Naast de sporten, waarbij Jolijn en ik geholpen/meegedaan hadden, waren er nog veel andere sporten te beoefenen.

Rond 17 uur zat de dag erop en deze werd gezamelijk afgesloten. We kunnen ook dit jaar weer terugkijken op een zeer geslaagde middag met mooi weer, waarbij de kinderen met een beperking goed in het zonnetje werden gezet! Hierbij overigens een dik compliment voor de organisatie en de vrijwilligers, die dit festijn mogelijk maken! Ik ben er trots op ambassadeur te zijn van de Johan Cruyff Foundation.

En ja, bij het Institute of Sports Studies, de University en de Foundation schrijf je Cruyff met een y, in tegenstelling tot bij zijn naam, want in andere talen kent men de ij niet.

Meer over de Johan Cruyff Foundation vindt u op:
www.cruyff-foundation.org