Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Nationale Zwemcompetitie deel 1

Auteur: Jolijn van Valkengoed

Op zondag 5 oktober reden Thijs en ik vanuit Lelystad naar Uden om daar in het Delfino zwembad de eerste ronde van de E-on Nationale Zwemcompetitie te zwemmen. Dit seizoen is de opzet van de Zwemcompetitie enigszins gewijzigd. Wij komen met WVZ nu uit in de Hoofdklasse (dit heette de afgelopen seizoenen de A-competitie). In de Hoofdklasse zwemmen wij samen met veertien andere zwemverenigingen. De eerste vier ronden zwemt WVZ met, en overigens ook tegen, De Columbiaan uit Voorhout en Zeester-Meerval uit Uden. Na deze vier ronden worden alle punten, die verkregen worden per ronde, bij elkaar opgeteld en daarna volgt voor de beste acht verenigingen een finale. De finale is een slotronde, waarin de snelste ploegen zullen strijden om de Nationale titel.

Het was maar liefst twaalf jaar geleden dat Thijs en ik in Uden hebben gezwommen. Wij deden toen allebei mee aan de Nationale Junioren Kampioenschappen. Ondertussen is er veel veranderd, ook het zwembad in Uden. Er is een nieuw zwembad gebouwd en daar waren wij pal langs heen gereden. Maar wie verwacht er dan ook dat er een zwembad onder een wooncomplex ligt? Overigens is het een zwembad, dat er zeker mag zijn!

De sfeer in het bad zit er altijd goed in, als wij samen met De Columbiaan en Zeester-Meerval zwemmen. Langs de badrand en vanuit het publiek wordt er flink aangemoedigd en dat is hartstikke leuk. Het is dus zelden stil in het zwembad, tenzij het startschot klinkt natuurlijk!

Na de Olympische Spelen hebben Thijs en ik voldoende rust gepakt om goed bij te komen van een lang seizoen en ook om onszelf weer helemaal op te laden voor het nieuwe zwemseizoen, waar we allebei ontzettend veel zin in hebben! Wij hadden dus voor deze competitie nog niet eens twee weken training in de benen zitten, maar dat weerhield ons er niet van om een pittig programma te zwemmen. Thijs startte op de 100 meter schoolslag, 100 meter wisselslag en in de 4x100 meter vrije slag estafette. Ik startte op de 100 meter schoolslag, 400 meter vrije slag, 100 meter wisselslag en de 4x100 meter wisselslag, waarin ik de vlinderslag voor mijn rekening nam.

Op de schoolslagafstanden zwommen wij allebei naar goede tijden. Thijs zwom naar 1.03.13 en ik naar 1.10.69 en dat was alweer twee seconden sneller dan vorige week tijdens de Nederlandse Estafette Kampioenschappen.

De 100 meter wisselslag werd door Thijs in een knappe 0.58.55 gewonnen. Ik zwom net na de 400 vrij (4.33.13) naar een goede tijd van 1.05.57 op de 100 wissel. Bij de 400 meter vrije slag kon ik goed merken, dat ik nog niet zoveel getraind had, maar uiteraard gaan we daar de komende weken flink aan werken!

De slotestafettes zijn altijd een leuk spektakel. Als eerste begonnen we met de 4x100 meter wisselslagestafette van de dames en dat leverde meteen een spannende strijd op tussen WVZ en De Columbiaan. Samen met Eefje Subroto, Ellen van de Velde en Maaike van den Brand eindigden we net achter De Columbiaan in een tijd van 4.30.85. Zelf splitte ik een tijd van 1.02.3, dat was ook weer een stukje sneller dan vorige week in Eindhoven.

Tenslotte moesten de mannen van WVZ de eer hoog houden bij de 4x100 meter vrije slag. Thijs zwom samen met Wouter Smeets, Marcel Thijsse en Martijn Smeets naar een mooie tijd van 3.32.61. Dat betekende, dat zij voor WVZ de winst opeisten. Het tweede team van WVZ werd knap derde! Er kon dus flink gejuicht worden na deze estafette!

In het eindklassement van de eerste ronde is WVZ als vijfde geŽindigd. Dat is, gezien de omstandigheden, behoorlijk netjes! De volgende ronde, op 16 november, zullen we uiteraard ons best gaan doen om hoger te eindigen! De verschillen tussen de nummmers drie t/m zes zijn uiterst gering, dus het belooft bijzonder spannend te worden.