Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

"In de sportlight", door Jolijn van Valkengoed: De zachte bal speelt met je

Rubriek "In de sportlight", door Jolijn van Valkengoed:
De zachte bal speelt met je


LELYSTAD – In het kader van het 40-jarig bestaan van Lawn Tennis Vereniging Lelystad (LTVL) kreeg ik van de jubileumcommissie een uitnodiging om een speciale tennisles bij te wonen, namelijk een softtennisles. Softtennis is heel anders dan “gewoon” tennis en is op dit moment erg populair in Japan. Het racket, het vasthouden van het racket, de puntentelling en de bal verschillen allemaal van tennis. De bal is het voornaamste verschil. Hoewel hij hartstikke zacht is (soft dus), stuitert hij werkelijk alle kanten van de baan op. Als je denkt dat hij naar links stuitert, stuitert hij, wanneer je met effect speelt, naar rechts en sta je toch mooi op het verkeerde been! Dat leverde nogal lachwekkende taferelen op bij mijn medespelers en niet te vergeten bij mijzelf!

Deze keer ging ik niet alleen naar de tennisbaan, maar ik nam een aantal Sportwijkwerkers van Sportbedrijf Lelystad mee. Op een zonnige, maar toch ook wel winderige, vrijdagmorgen liepen wij in ons trainingspak naar de baan. Op de baan stond onze softtennisleraar, en tevens ook tennisleraar, Remco Brugman, al op ons te wachten met een aantal fanatieke, bleek achteraf, softtennisdames.

Wij begonnen de softtennisles met het vasthouden van het racket, de forehand en de backhand. Daarna mochten we proberen om een bal te raken. De bal werd in eerste instantie op een rustige manier aangespeeld, dus dat was nog wel haalbaar. Op een gegeven moment ging het er toch wat minder makkelijk aan toe en al snel moest ik het hele veld over om maar een bal te kunnen raken. Nu moet ik ook wel vertellen dat, als je een schoolslagzwemster bent, ik niet in het bezit ben van goed voetenwerk, dus daar valt voor andere mensen zeker winst te halen.

Na de les deden we met z’n allen nog een partijtje. De zachte bal verdween hier en daar ook wel eens van het veld en het was voor mij dan ook weer snel duidelijk dat ik toch wat meer training kan gebruiken! Maar dat ga ik ook zeker doen, want heerlijk buiten een spelletje spelen op een prachtig veld, blijkt echt leuk te zijn!

Het hele jaar zijn er nog speciale activiteiten in het lustrumjaar van LTVL. Binnenkort krijg ik nog een tennisles, want ik wil natuurlijk ook ervaren hoe harde ballen over het gravel kunnen stuiteren!

Dit artikel is de aflevering van 10 juni 2009 in de FlevoPost van "In de sportlight". Zie
de website en een foto.

De eerdere afleveringen zijn ook te vinden bij de belevenissen van Jolijn.

Voor achtergrondinformatie over de rubriek "In de sportlight, zie het artikel: "Topzwemster verlegt haar sportgrenzen."