Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Biografie van Jolijn

Hoe het allemaal begon…
Op 26 augustus 1981 kwam ik om 10 uur 10 als klein mensje ter wereld. Op dat moment hadden zowel mijn ouders als ik (in hoeverre ik destijds al ideeën kon hebben; baby’s hebben volgens mij alleen ideeën over drinken en slapen) nog geen idee dat ik een fanatiek zwemleven zou krijgen. Spelen met water was vanaf dag 1 al wel een van mijn favoriete bezigheden.

In de buurt van mijn ouderlijk huis is een grote vijver en naarmate ik steeds meer ging stappen, leek het mijn moeder erg verstandig om mij in het zwembad te “droppen”. Dat laatste gebeurde dan ook letterlijk toen ik 2 ½ jaar oud was. De zweminstructeur dacht, laten we die kleine meid eens lekker in het water gooien. Mensen die mij kennen weten dat ik eerst zeker van mijn zaak moet zijn voordat ik daadwerkelijk wat ga proberen, dus dit was natuurlijk geen goede kennismaking met het zwembad. Vervolgens heeft het ook ruim een half jaar geduurd, voordat ik weer bij een zweminstructeur het water in durfde. Na veel diepgaande gesprekken met mijn moeder en de zweminstructeur ben ik dan uiteindelijk toch het water ingegaan om mijn eerste diplomaatje “Angst vrij” (Ik durf te springen. Ik kan goed drijven op mijn buik en rug, maar nog wel met kurkjes. Ik durf ook al onder water luchtbellen te blazen) te halen. Daarna verliep alles in vogelvlucht. Ruim voor mijn vierde verjaardag had ik mijn A- en B-diploma en daarna ging ik verder met nog een aantal andere diploma’s.

Naarmate ik de leeftijd van 8 naderde, de leeftijd waarop je destijds officieel wedstrijden mocht zwemmen (zo rond 1990), ben ik begonnen bij ZV Lely in Lelystad. Op een gegeven moment moest daar ’s ochtends vroeg getraind worden en dat zagen zowel mijn ouders, mijn broertje (Thijs, die mij maar “gewoonweg” achtervolgde, wisten wij veel dat hij ooit nog uit zou groeien tot een topschoolslagzwemmer in Nederland, Europa en ver daarbuiten) en ik niet zitten, dus melden wij ons aan bij ZZZ (Zuiderzeezwemmers) in Dronten. Daar hebben wij een aantal jaren gezwommen, totdat zowel Thijs en ik beter gingen zwemmen en dus meer trainingsuren moesten gaan maken en zijn wij vanaf 1996 gaan trainen bij DWK (De WaterKip) in Barneveld onder leiding van Mark Faber en dat resulteerde in mijn…

Eerste individuele jeugdmedaille

En nu…
On the road to Beijing samen met Thijs via de NK in Eindhoven, de NK Sprint in Alkmaar en Hong Kong!