Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Nationale Speedodag, Arnhem, 20 september 2008

Auteur: Thijs van Valkengoed

Rond het middaguur reden Jolijn en ik naar Arnhem. Op het CIOS terrein werd namelijk de Nationale Speedodag gehouden. Fedor Hes had ons benaderd om een presentatie te verzorgen aan de Speedoleeftijden van het zwemmen binnen de KNZB. Deze leeftijden variëren tussen de acht en de twaalf jaar. Over het verzoek van Fedor hoefden wij niet lang na te denken. Als prominente zwemmers wil je jonge zwemmers graag het een en ander meegeven, zodat ze wat kunnen hebben aan de tips en om ze te motiveren voor techniek, wedstrijden of juist voor school. En natuurlijk het allerbelangrijkste dat ze plezier hebben in het zwemmen, want zonder plezier kan je niet hard zwemmen!

Eenmaal in Arnhem aangekomen, kwamen er meteen al veel jonge zwemmertjes op ons af voor handtekeningen. Dat was erg leuk. Helaas hadden we toen nog niet veel tijd om aan iedereen handtekeningen uit te delen, omdat wij onze presentatie klaar moesten zetten. Wij hadden met de zwemmertjes afgesproken dat wij na de presentatie de tijd namen om handtekeningen te zetten om T-shirts, petten, tassen, bidons en badmutsen.

In het CIOS-gebouw stond goed aangeven hoe de zwemmertjes, en ook wij, naar de presentatieruimte moesten lopen. In de ruimte aangekomen, stonden alle stoelen al klaar en konden wij meteen onze laptop op de beamer aansluiten en de presentatie openen voor de eerste groep.

De kinderen waren over drie groepen verdeeld, maar voor ze bij ons kwamen hadden ze al een flinke landtraining achter de rug. Onze presentatie was voor alle zwemmertjes gelijk. Als eerste stelden wij ons zelf voor. Op zwemgebied was dat niet nodig, want de kinderen kenden ons al. Het was natuurlijk wel leuk om te vertellen aan ze wat we naast het zwemmen gedaan hebben en doen, zoals studie en/of werk.

Vervolgens gingen wij aan de hand van een prestatiecurve uitleggen hoe onze zwemgeschiedenis is verlopen. Het bijzondere aan onze curven is dat ze erg verschillend zijn. Zo heeft Jolijn bijvoorbeeld nooit Europese Jeugd Kampioenschappen gezwommen en zwemt zij pas sinds 2006 internationale toernooien en ik heb vanuit mijn juniorenperiode meteen de doorstap gemaakt naar de seniorentoernooien. De bedoeling van de curven was om uit te leggen dat je op verschillende manier de top kan bereiken in het zwemmen.

Uiteraard gaat een Speedodag niet voorbij zonder het over zwemtechniek te hebben. Jolijn en ik hadden daarom ook een aantal tips gegeven over de schoolslag, onderwaterfases en starten.

Aan het einde van de presentatie gaven wij de kinderen nog een aantal belangrijke tips mee om een topzwemmer te worden. Vervolgens was er tijd voor vragen. Er waren zoveel vragen, dat wij niet eens de tijd hadden om alle vragen te beantwoorden. Als we namelijk alle vragen zouden beantwoorden, hadden we natuurlijk geen tijd voor handtekeningen en dat zou erg jammer zijn.

De zwemmertjes hebben allemaal heel aandachtig geluisterd en stelden ook interessante vragen. Dat vonden wij erg leuk!

Philips Moll ontvangt een medailleToen we alle groepen ons verhaal hadden verteld en hadden voorzien van een handtekening, werden we gevraagd om naar de sporthal te komen. Daar werden de toppertjes nog in het zonnetje gezet, want de nummers 1, 2 en 3 van de techniekwedstrijd kregen een medaille en een Speedocadeautje. Jolijn en ik werden gevraagd om de medailles en cadeautjes uit te reiken. Als de meiden het wilden, kregen ze naast hun medaille van mij, drie dikke zoenen.

Na de prijsuitreiking wilden nog veel talentjes met ons op de foto. Ook daarvoor namen we natuurlijk alle tijd. Nadat iedereen op de foto was geweest en iedereen voorzien was van een handtekening gingen wij weer terug naar huis. We kijken terug op een leuke en geslaagde dag waar veel aankomende zwemtoppers aanwezig waren!

Heb je leuke foto's gemaakt tijdens deze dag, stuur even een berichtje via "Contact"!