Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Start- en keerclinic bij SG Zaanstad, 25 april 2009

Auteur: Thijs van Valkengoed

Op zaterdag 25 april 2009 kwam ik voor de tweede keer bij SG Zaanstad. Ditmaal voor een clinic over de start en keerpunten. Aangekomen bij het zwembad in Zaandam zaten de trainers en zwemmers al te wachten tot ze het zwembad in mochten. Het werd steeds drukker en toen we eenmaal naar binnen mochten, zorgden de zwemmers ervoor dat het bad opgebouwd werd en kon ik ondertussen de clinic bespreken met de trainers.

Toen het bad eenmaal was opgebouwd en de zwemmers over de banen waren verdeeld, nam de voorzitter het woord. Hij opende de clinic en stelde mij voor. Vervolgens konden de zwemmers beginnen met het inzwemmen. Na het inzwemmen begonnen we eerst met stroomlijnen en het oefenen van de lichaamshouding. Twee essentiŽle dingen bij starten en keren.

Nadat we dit hadden gedaan kwam het schoolslag/vlinderslag keerpunt als eerste aan bod. Dat keerpunt blijft erg moeilijk en we namen ruim de tijd om hieraan te werken. Vervolgens gingen we verder met de start. Sprongoefeningen en uitleg namen hierbij enige tijd in beslag, voor we echt een aan een aantal starts toekwamen.

Het laatste deel van de clinic hadden we besteed aan het rugcrawl- en borstcrawlkeerpunt. Hierbij is het "klein draaien" en het gebruik maken van de zwemsnelheid erg belangrijk. Na een aantal oefeningen begonnen de zwemmers dit al vrij snel onder de knie te krijgen, maar vooral het meenemen van de zwemsnelheid in de draai blijft lastig.

De tijd vloog voorbij, want de clinic liep al enkele minuten uit, dus tijd voor een afsluitende estafette of een ander wedstrijdje was er helaas niet. In de kantine was er natuurlijk nog wel tijd om na te praten en voor handtekeningen en foto's.

Ik kijk terug op een zeer geslaagde dag, waarbij ik veel enthousiaste en leergierige zwemmers en trainers heb gezien. Een topdag dus!