Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Clinic Provincie Flevoland

Auteur: Jolijn van Valkengoed

Op donderdag 5 maart 2009 gaven Thijs en ik een twee uur durende clinic voor medewerkers van de Provincie Flevoland in ons thuisbad De Koploper. Na de clinic hebben we als afsluiting gezellig samen de lunch gebruikt. Het was voor ons, maar ook voor de Provincie, een geslaagde clinic.

Ontstaan van de clinic
Half november, na de zwemtraining, liep ik het instructiebad (min of meer ons privébad) uit, om een douche te nemen. Onderweg werd ik aangesproken door een meneer, die ik wel eens gedag zei en waarmee we een onder de douche wel eens een praatje maakten. Hij vroeg mij of Thijs en ik wel eens clinics gaven. Het antwoord was natuurlijk ja en ik vertelde, dat wij dat vaak voor verenigingen of bedrijven doen. Vervolgens bleek, dat deze meneer van de Provincie Flevoland was en gaf hij aan, dat het hem erg leuk leek om van ons eens een clinic te krijgen. Een aantal medewerkers van de Provincie is namelijk redelijk fanatiek "banenzwemmer" en men wilde wel eens van twee "professionals" de fijne kneepjes van het vak leren. Ook dacht hij, dat er genoeg animo voor zou zijn en uiteindelijk bleek dat ook zeker het geval! Ruim 20 deelnemers hadden zich ingeschreven.

Twee groepen
Van te voren was door de medewerkers van de Provincie Flevoland aangegeven, dat zij graag twee groepen wilden hebben, omdat sommigen de borstcrawl nog niet zo goed onder de knie hadden en anderen liever schoolslag wilden zwemmen. Na de warming-up op de kant bleek dat de borstcrawlgroep een stuk groter was dan de schoolslaggroep, maar dat maakte natuurlijk niet uit. De schoolslaggroep leverde gewoon een baantje in.

Het eerste deel van de clinic deden we gezamenlijk. Er werd eerst heel wat op "watergevoel" geoefend. Dat deden we door middel van verschillende wrikoefeningen op de rug en op de buik. Andere aandachtspunten waren stroomlijnen en het recht blijven liggen in het water, dus aanspannen van rug- en buikspieren. Na het werken aan het watergevoel scheidden de "banen". Thijs richtte zich op de borstcrawlgroep en ik ging met de schoolslaggroep aan de slag. We deden verschillende techniekoefeningen en veel mensen wisten niet, dat dit allemaal mogelijk is met zwemmen. Aan het einde van de clinic oefenden we nog even de echte wedstrijdkeerpunten. Tot slot waren er nog de fanatieke zwemmers, die ook het starten nog wel even wilden proberen.

Na de clinic nam iedereen de gebruikelijke douche en vervolgens namen wij allemaal plaats in het restaurant van De Koploper, waar een heerlijke lunch op ons stond te wachten. Daar hebben wij nog even gezellig verder gebabbeld over het zwemmen en heel veel andere dingen. Tenslotte werden wij door de medewerkers Van de Provincie Flevoland hartelijk bedankt en kregen we een bloemetje en een paraplu. De paraplu werd aan ons gegeven, omdat een "plu" met water te maken heeft, maar dan anders. Creatief bedacht dus!

Graag willen wij van de gelegenheid gebruik maken om de zwemmende medewerkers van de Provincie Flevoland van onze kant hartelijk te bedanken voor hun enthousiasme en inzet tijdens de clinic! Het was een bijzonder leuke en gezellige clinic!