Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Borstcrawlclinic Triatlonvereniging Almere, 7 februari 2009

Auteur: Thijs van Valkengoed

Op zaterdag 7 februari reed ik naar Almere om een borstcrawlclinic te geven. Ditmaal was dat niet bij een zwemvereniging, maar bij een triatlonvereniging. Eenmaal aangekomen in Almere zat de voortrekker van de clinic en trainer van de vereniging, Jos van der Velden, al te wachten. Na een hartelijk welkom gingen we naar binnen. Nadat iedereen was omgekleed werd ik door Jos voorgesteld aan de jeugdzwemmers en kon de clinic beginnen.

De triatlon wordt gezien als een extreme duursport. De gedachte daarbij is dan ook dat je veel en lang moet trainen. In grote lijnen is dit natuurlijk waar, maar de techniek is en blijft bij het zwemmen een van de belangrijkste pijlers. Om hard te zwemmen heb je namelijk een goede techniek nodig. Voor triatleten is een goede techniek daarbij ook nog eens belangrijk om energie te kunnen besparen. Met een goede techniek wordt het gemakkelijker om een bepaalde snelheid te zwemmen c.q. te halen. Daarom bestond de clinic ook vooral uit het doen van techniekoefeningen. Bij elke oefening vertelde ik de atleten waarom we deze oefening gingen doen en vervolgens deed ik het voor. Zo leerden de zwemmers de reden van de oefening en hadden ze meteen een beeld van de uitvoering.

De clinic begon met een oefening ter verbetering van de ligging, vervolgens gingen we verder met stroomlijnen. Stroomlijnen is bij het zwemmen altijd uiterst belangrijk! Na het stroomlijnen gingen we nog steeds niet ‘echt’ zwemmen, want daarna was het wrikken aan de beurt. Dit bleek voor sommigen al een flinke uitdaging.

Toen we de eerste oefeningetjes erop hadden zitten was de armslag aan de beurt. Ook hier deden we verschillende oefeningen en hadden we het natuurlijk ook nog vaak over de ligging en het stroomlijnen. Je moet het jezelf immers wel zo gemakkelijk mogelijk maken! Bij deze oefeningen bleek dat de tijd vloog, maar dat betekende niet dat de beenslag overgeslagen werd. Ook voor triatleten is de beenslag belangrijk, want het zorgt voor een betere ligging en dat zorgt weer voor minder weerstand. Daarnaast houdt het zwemmen van de beenslag tijdens het duurzwemmen in dat de benen soepeler blijven. Dit alles werd tot slot gecombineerd met een aantal oefeningen voor de hele slag.

Bij de jeugdzwemmers zat het er vervolgens op, maar er zat nog één toetje in dit eerste uurtje van de clinic. Een wedstrijdje tegen mij, daar hadden ze wel oren naar!

Hierna zat het programma er voor de jeugdzwemmers op en waren de senioren aan de beurt. Ook de senioren volgden ongeveer hetzelfde programma, want ook zij hebben baat bij dit soort oefeningen. Zelf doe ik ze nog steeds regelmatig. Het enige verschil met de jeugd was, dat de senioren een wedstrijdje wilden zwemmen, waarbij zij borstcrawl zwommen en ik de schoolslag. Een leuke uitdaging, die ik helaas niet kon winnen. Gelukkig zwom ik redelijk in de buurt :).

Al met al vond ik het een erg leuke clinic met enthousiaste en leergierige zwemmers. Ik kijk dan ook met veel plezier terug!