Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Schoolslagclinic bij SG Zaanstad, 10 januari 2009

Auteur: Thijs van Valkengoed

Op zaterdag 10 januari 2009 reed ik na mijn training in Amersfoort naar Zaandam. Die middag gaf ik namelijk een schoolslagclinic in zwembad ‘De Slag’ in Zaandam. Startgemeenschap Zaanstad was er helemaal klaar voor. De trainers en zwemmers waren ruim op tijd aanwezig en goed voorbereid.

Voorafgaand aan de clinic werd ik voorgesteld en werden de zwemmers over de banen verdeeld. Vervolgens konden we beginnen. We startten met enkele oefeningen om het stroomlijnen te verbeteren. Wanneer dat verbetert, dan heb je als zwemmer daar enorm veel profijt van. Vervolgens gingen we verder met wrikoefeningen om het watergevoel aan te scherpen. Voor schoolslag is watergevoel erg belangrijk, omdat je dit goed kunt gebruiken voor de combinatie in de slag. Hierbij bleek al dat de zwemmers van SG Zaanstad een goede technische basis hebben, want ze pikten dit zeer snel op.

We konden dan ook snel verder met het oefenen van de armslag. Dit was al wel een beetje lastiger. Toch ging het met extra oefening ook goed. Voordat we aan de hele slag gingen werken, moesten we natuurlijk ook aandacht besteden aan de beenslag. De beenslag was voor sommige zwemmers wel lastig. Dat komt doordat hierbij de aanleg ook van belang is. Toch voerden de zwemmers deze oefeningen behoorlijk goed uit. Dat schiep wel verwachtingen voor de hele slag.

En de zwemmers voldeden ruim aan deze verwachtingen! Op de hele slag liet iedereen al zien veel geleerd te hebben. Daarnaast konden we zo nog even werken aan de timing tussen de arm- en beenslag. Hierna deden we nog een hele korte introductie van de slag onder water, alvorens te beginnen met de afsluiting.

De afsluiting van de clinic bestond uit een schoolslagestafette. De zwemmers werden over 5 banen verdeeld en er bleven twee banen over. Op de ene baan gingen twee van de trainers van start en de andere baan was voor mij. De opdracht was 250 meter zwemmen. Over die 250 meter bleef ik gelukkig de estafetteploegen van de andere teams net voor! Met de trainers ging het helaas ietsje minder, hun 2x125 meter bleek toch flink ver en ze finishten net na het laatste team. Als klap op de vuurpijl was er nog tijd voor een uitdaging. Hierbij stond er een wedstrijdje 50 meter rugslag op het programma. De tegenstand was hevig, zeker zo vlak na die 250 meter schoolslag. Met slechts enkele tienden van een seconde voorsprong tikte ik aan. Hiermee was het zwemgedeelte afgelopen.

Dat betekende niet dat alles voorbij was, want na het douchen verzamelden we ons allemaal in de kantine voor onder andere handtekeningen en voor foto’s. Dat was erg gezellig! Tot slot was er in het clubhuis nog een broodje hotdog voor iedereen. Die liet ik me natuurlijk niet ontzeggen en ondertussen spraken we nog over sport en de zwemsport in het bijzonder.

Al met al kijk ik terug op een zeer geslaagde zwemclinic, waarbij de zwemmers lieten zien dat zij veel van de oefeningen al redelijk beheersten. De oefeningen die ze nog niet kenden pikten ze snel op. Ze bleken een groep die alles zeer snel oppikte en daar heb ik ongelofelijk van genoten.