Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Clinic WVZ Zoetermeer, 11 november 2008

Auteur: Thijs van Valkengoed

Op dinsdagavond 11 november gingen Jolijn en ik naar Zoetermeer om een clinic te geven aan vrijwel de gehele zwemploeg van onze vereniging WVZ. Van klein tot groot, iedereen was er, in totaal meer dan 50 zwemmers! Om kwart voor zes begon de clinic. Door een van de trainers van WVZ, Karin van Straaten, werden wij voorgesteld aan de groep. Aangezien wij niet in Zoetermeer trainen, kenden bijvoorbeeld de jongste zwemmertjes ons nog niet persoonlijk.

We begonnen natuurlijk met de warming up. Daarna kwam het stroomlijnen aan bod. Stroomlijnen is een van de belangrijkste dingen om goed te doen, want het levert ‘gratis’ winst op. Na het stroomlijnen gingen we vervolgens van start met de schoolslag. Als eerste gingen we werken aan de armslag. Jolijn legde alle oefeningen uit en ik deed ze voor. Met behulp van wrikoefeningen probeerden we het watergevoel te verbeteren. Na deze oefeningen gingen we dit toepassen in de armslag. Ook daarbij deden we een aantal baantjes met verschillende techniekoefeningen.

Ook het oefenen van de beenslag stond op het programma, want de beenslag in de schoolslag is immers ook erg belangrijk. De zwemmers deden het over het algemeen erg goed, hoewel het voor sommigen nog wel lastig bleek. Toen we klaar waren met het oefenen van de verschillende onderdelen van de schoolslag, gingen we verder met de hele slag. Ook hiervoor hadden Jolijn en ik verschillende oefeningetjes. Zoals jullie lezen zijn er redelijk veel oefeningen aan bod gekomen. Dat komt omdat techniek met zwemmen zo belangrijk is, dat je het nooit teveel kunt oefenen.

Als afsluiting deden we allemaal mee met een (altijd leuke) schoolslagestafette. De zwemmers zwommen in een schoolslagtreintje en bij elk baantje kwam er een zwemmer bij. Het treintje mocht natuurlijk niet breken. Het leidende team deed het heel erg goed, maar werd uiteindelijk toch ingehaald door het tweede team. Helaas ging dit team zo hard dat het treintje brak en dus moest de ploeg gediskwalificeerd worden. Diskwalificatie overkwam vervolgens ook het team dat werd ingehaald, want de zwemmers wilden natuurlijk niet verliezen en gingen steeds harder zwemmen, waardoor, je raadt het al, ook hun treintje brak.... De andere teams werden vervolgens één, twee en drie.

Al met al kijken Jolijn en ik terug op een leuke en zeer geslaagde clinic! Er werd hard en goed gewerkt en onze ploeggenoten van WVZ hebben beslist schoolslagtalent, ook al denken sommigen van niet :)! Jolijn en ik hopen dat iedereen er iets van geleerd heeft en dat de ploeg het de komende competities kan laten zien!