Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Clinic Scholengemeenschap Lelystad, 30 oktober 2008

Auteur: Jolijn van Valkengoed

Op donderdag 30 oktober gaven wij, in het kader van het 40-jarig bestaan van Scholengemeenschap Lelystad (SGL), twee clinics in zwembad De Koploper.

Voor alle leerlingen van de SGL stond 30 oktober in het teken van een grote sportdag. Er kon gekozen worden uit diverse sporten, zoals basketbal, klimmen en zwemmen. Tussen 10.00 en 12.00 uur kwamen de brugklassers en tussen 13.00 en 15.00 uur waren de derde en vierde klassers aan de beurt.

Rond kwart voor 10 waren de eerste leerlingen al in het zwembad. Zij waren dus ruim op tijd. Nadat wij het zwembad klaargemaakt hadden en het een en ander over onszelf verteld hadden, begonnen wij met de warming-up. Voordat je gaat sporten, is het belangrijk om al je spieren al een beetje los te hebben. Na de warming-up begon het inzwemmen. Dit bestond uit vier baantjes zwemmen. Voor sommige leerlingen waren vier baantjes al behoorlijk pittig.

Toen iedereen vier baantjes had ingezwommen, gingen we verder met de verschillende beenslagen. Thijs was gebombardeerd tot het “voorbeeld”. Hij deed de beenslagen voor, waarna de leerlingen het nadeden. Het was erg leuk om te zien hoe ze hun best deden om recht te blijven drijven. Na de beenslag gingen we over op de armslag. Veel leerlingen hadden nog nooit met een plankje tussen hun benen gezwommen, dus af en toe dreef er opeens midden in het zwembad een plankje, die ze dus onderweg waren verloren.

Op de planning stond, om na de oefeningen voor de benen en de armen, over te gaan op de hele slag van rugslag en borstcrawl, maar een aantal zwemmers was al best vermoeid en daarom besloten wij om met de startoefeningen te beginnen. We begonnen met de basis (gestroomlijnd in het water springen) en eindigden met een echte start op commando. Na de startoefeningen werd er nog wat gezwommen, bijvoorbeeld rugcrawl met een bekertje op het hoofd. Tenslotte deden we nog een aantal keerpunten. Na de clinic was er nog even tijd voor handtekeningen en vragen stellen.

Om 13.00 uur begonnen wij aan de tweede clinic van de dag. Aanvankelijk zouden we ons deze middagclinic moeten redden met het recreatiebad, maar dankzij de medewerking van het zwembad konden wij eerst toch terecht in het wedstrijdbad, waardoor wij goed konden oefenen met starten en natuurlijk het zwemmen zelf. Na ongeveer anderhalf uur gingen wij nog even een klein half uurtje in het recreatiebad verder. Daar deden wij nog een aantal moeilijke oefeningen met de leerlingen, zoals schoolslag zwemmen met je rechterarm en je linkerbeen en borstcrawl achteruit zwemmen. Aan het einde oefenden wij nog gezamenlijk keerpunten. We begonnen met de basis, koppeltje duikelen, en vervolgens probeerden de leerlingen dit in de buurt van de kant en dan af te zetten. Dat lukte op het einde bij iedereen. Dat was natuurlijk erg leuk!

Allebei de groepen waren bijzonder enthousiast en de SGLers deden allemaal ook erg goed mee! Wij hebben in ieder geval een leuke ochtend en middag gehad! Het lijkt ons een prima idee, dat middelbare scholen vaker zwemclinics organiseren om gezond bewegen door middel van zwemmen te promoten!