Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Schoolslagclinic bij zwemvereniging 'LAC' in Rotterdam

Auteur: Thijs van Valkengoed

Op vrijdag 18 april ging ik richting Rotterdam. Bij zwemvereniging LAC zou ik een schoolslagclinic geven. Ik was ruim op tijd weggegaan, want anders zou ik vast in de files staan. Zo was ik nu dus mooi op tijd in het Sportfondsenbad in Rotterdam-Noord. Dat was wel prettig, want ik zou voor de clinic een presentatie over schoolslag geven aan de trainers en vrijwilligers van de vereniging. Dit kon ik dus mooi even klaar zetten.

Voor de presentatie hadden we een half uur uitgetrokken en dat ging vrij vlot. Ik had het idee dat ik veel informatie had overgebracht aan de trainers en vrijwilligers. Dit deed ik onder andere door videobeelden te laten zien van mijzelf. Deze waren onder water opgenomen, dus kon men precies zien wat zich onder water afspeelt. Vervolgens gingen we richting zwembad. Daar lagen de zwemmers al te wachten en wisten precies wie ik was. Ze hadden al ingezwommen, dus we konden meteen aan de slag met het zwemgedeelte van de clinic.

Zoals elke clinic begonnen we met een van de belangrijkste dingen in het zwemmen, stroomlijnen, want daar is meestal flink wat tijd op te winnen. En het voordeel van het stroomlijnen is, dat het winnen van die tijd bijna geen extra energie kost en vaak zelfs energie oplevert. Daarna gingen we verder met oefeningen voor het watergevoel. Dat deden we door wrikoefeningen te doen. Op deze manier hadden we meteen gewerkt aan de armslag, dus gingen we daar nog maar even op verder met wat oefeningen voor de armslag. Vervolgens konden we de beenslag natuurlijk ook niet links laten liggen en kwam de oefeningen daarvoor aan bod.

Nadat we de armslag en de beenslag hadden geoefend gingen we dat toepassen in de hele slag. Door middel van nog meer oefeningetjes werkten we aan de timing tussen de arm- en de beenslag. Tot slot besteedde we nog aandacht aan de slag onder water. Aan het einde van de clinic was er nog even tijd voor een paar wedstrijdjes tegen mij. Op de schoolslag lukte me het aardig om vooraan te blijven, maar op het laatste wedstrijdje, waarop ik schoolslag deed en mijn ‘concurrenten’ borstcrawl, moest ik mijn meerdere herkenning in mijn ‘concurrenten’.

Al met al een hele geslaagde clinic dus, maar dat was nog niet alles, want na de clinic was er natuurlijk nog tijd voor handtekeningen en foto’s. Ook mochten de zwemmers, trainers en ouders nog alles vragen dat ze wilde weten. Ik vond het een erg leuke clinic en de zwemmers hadden goed hun best gedaan. Er lagen zeker wat schoolslagtalenten in het water!